Hidangan tengahari tadi takala hari hujan renyai renyai . Terasa sangat nak makan makanan berkuah banyak gitu. Cari pes tomyam alahai dah habis pulak. Apalagi kita goggle haa bertingkat tingkat resepi serta kaedah yang beza. Apalagi kita cari satu resepi yang agak sesuai dan senang nak ikut...padahal jika ada pes tu semua letak dan rebus kan.
Apapun resepi ini tersangat best dan senang untuk saya ikut dan paling sedap hasil nya.
Cara membuat pes tomyam
Bahan-bahan ( Sekeluarga )
***PERENCAH TOMYAM***
5 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
saya tambah air limau nipis (sebelah je serta sedikit garam )
***SUP TOMYAM***
1/4 ekor ayam
5 ekor udang
2 ekor sotong
1 biji bawang besar (potong enam)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 batang lobak merah, bunga kobis dan sebagainya
5 helai daun limau purut
1 biji tomato (potong empat)
1 sudu besar perencah tomyam buatan sendiri
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sudu susu cair / susu sejat
cili padi
garam
daun ketumbar
Cara-cara
Mula-mula
sediakan perencah tomyam. Kisar kesemua bahan
kecuali air asam jawa, garam dan
gula bersama sedikit air.
Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar
sehingga
naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Masak
sehingga menjadi pes
No comments:
Post a Comment