Malam nie kami dapat makan sotong goreng pulak. Nak masak apa dengan sotong dah tak tau dah asyik tomyam,goreng pedas ,sotong bakar dan ...So tadi teringat emm nak goreng tempura pastu makan dengan sos masam manis ...hehe sedapkan.
Memang sedap pun jika kita makan waktu panas panas. Adunan tempura nie nampaknya menjadi walaupun seringkas ringkas ...tak makan minyak ..saya suka jenis nie rasa macam makan kat kedai lah pula.
Apapun malam ini di luar masih hujan lagi sejuk sangat jika boleh lepas makan nak terus tidur tapi tak bolehkan nanti kembung perut dan lesu pulak esuk pagi. So still awake tunggu lewat sikit bagi makanan yang di makan dalam proses ..ok
Ok resepi nie sangat mudah dengan sedikit olahan dari saya...hasilnya tidak meletop dan sangat ranggup.
Crispy batter for deep frying
100g ice cube-cair
50g self-raising flour – saya guna tepung biasa campur 1 s/kecil
baking soda
10g rice flour
10g rice flour
Sedikit tepung – sebelum di masukan kedalam adunan …salut tepung
pada kepingan sotong. Buat satu demi satu barulah salutkan dengan adunan.
Method
1.
Mix rice flour and self-raising flour together in a mixing bowl.
2.
Add in water slowly, stir till mix well, rest for 10mins.
No comments:
Post a Comment