Inilah hasilnya ....lega setelah dapat makan walaupun tak secantik di kedai okkk buatan sendiri.
Gambar kurang sikit sebab guna hp je...malas nak keluarkan seketul besar dan fokus hari nie hehe.
Resepi nya saya ambil dari sumber majalah je ...chef Wan
PIZZA
sumber Chef Wan Majalah Jelita 1994
Bahan Doh Pizza285 gm tepung roti
1 sb gula
1 sk garam
1 sk oregano
15 gm yis basah
2 sb minyak zaitun
1 sb madu
3/4 cwn (180 ml air) suhu bilik
Cara:
1. Ramas yis basah bersama sebahagian air & gula
hingga sebati, biarkan 10 minit hingga ragi berbuih. seeloknya guna bekas logam
spy ragi cepat kembang.
2. Satukan tpg dgn semua bahan kering, gaul sebati.
3. Masukkan minyak zaitun & madu, putar sebati.
4. Tuangkan baki air sedikit demi sedikit sambil memutar
menggunakan pemukul doh hingga adunan sebati & tak melekt di jari. Jangan
bimbang jika air tidak habis digunakan.
5. Keluarkan doh, uli guna tangan selama 10 minit.
6. Letakkan doh di dalam mangkuk yg dilengser sedikit
minyak, tutup mangkuk dgn kain biar doh naik 2x ganda baru digunakan buat
pizza.
7. Tumbuk doh rata2, canai hingga rata.
*. Letak doh di atas dulang pizza, tekan2 spy rata &
mudah ditabur inti.
Sos Utk Pizza:
3 sb minyak zaitun.
1 bj bwg besar didadu
3 ulas bwg putih dicincang
2 kaleng tomato jenis Itali diramas- saya guna tomato
puree + tomato fresh kisar.
1 helai daun salam - jika takde saya tak letak
1/2 sk thyme
1 sb tomato puree - abaikan sbb dah ada no.4
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada hitam
Cara:
panaskan minyak, tumis ke-2 bwg hingga layu.
Masukkan semua bahan, masak hingga didih, angkat &
sejukkan sebelum sapu pd doh pizza.
toppingnya tu boleh dipelbagaikan ikut citarasa anda..
asasnya: yellow onion di mayang, capsicum dipotong nipis, sausage/frankfurter
dipotong serong, button mushroom dihiris last sekali tabur parutan cheddar
& mozarella cheese.
Inti nya saya guna apa yang ada tak ikut resepi yang nampak sausaged ayam je dan keju .
Selamat mencuba....
c
No comments:
Post a Comment