Wednesday, April 23, 2014

nasi arab




Petang tadi saya merajinkan diri memasak sebab sebelah siang tadi saya tidak berupaya berbuat apa apa. Halnya pening kepala berlarutan hingga ke zohor baru lah rasa lega. Mengikut planning memang nak sediakan nasi ini waktu lunch lalu saya tunda ke waktu malam. Alhamdulilah malam ini tugas dapur kecil telah selesai. Mereka makan dengan gembira dan saya pun rasa gembira sebab di luar rumah hujan turun mencurah lebatnya. Sejuk malam ini setelah sekian lama panas membahang....aircon sedia terpasang dan siap duit nak membayar segala bill .

Saya suka dengan nasi ini walaupun petang tadi saya masak mengunakan beras biasa saja. Nasi nampak seroi dan tidak berminyak ...saya letakan yogurt pada akhir proses memasak .a d
Resepi kat bawah nie bukan saya punya tau...saya copy n paste tapi sumber nya saya tak terlekat pada waktu saya sibuk mengopinya terus save dan simpan. Minta maaf pada empunya resepi ini ye ....apapun terima kasih pada tuanpunya resepi yang sangat Ummph ini terasa macam makan kat kedai je ...



Resepi Nasi Arab
Bahan-Bahan untuk Ayam dan Nasi
1 kg beras basmati (basuh dan toskan)
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam)
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja)
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air)
Pewarna merah
Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat)
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu)
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas)


Bahan-Bahan Tumis
 5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar

Bahan-Bahan untuk Sos Salatoh
 Buah tomato masak
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing)
Bawah putih

Bahan-Bahan untuk Sos Zabadi
Yogurt
Timun
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Tomato
Limau nipis


Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam

1) Air disukat dalam periuk dan direbus terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan. 
2) Masukkan ayam dengan segera sementara mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain. 
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam. 
4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk ayam juga.
 5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½ jam dengan api yg sederhana kuat.
6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu.


Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi

1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam kuali atau periuk yang lain.

2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing.

3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam secukupnya.

4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau dengan rata. 
5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula dan garam. Biarkan mendidih. 
6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini adalah warna kekuningan) 
7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam tersebut dan masak seperti nasi biasa. 
8) Taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis semasa nasi telah masak. 
9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau dengan rata sekejap. Biarkan mendidih. 
10) Tutupkan periuk dengan tudung dan perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir masak. 
11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir kering. 
12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori. 

Cara-Cara untuk Memasak Ayam 
1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar. Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu 200°C. 
2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang telah bercampur dengan pewarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian bawah ayam. 
3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam secukup rasa. 
4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga dapat dipanaskan. 

Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Salatoh 
1) Campurkan semua bahan untuk salatoh. 
2) Tambahkan air dan garam secukupnya. 
3) Semua bahan dikisar sekali dan akhirnya disediakan untuk campurkan dalam nasi dan ayam. 

Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Zabadi 
1) Campurkan yogurt dengan timun yang dicincang halus. 
2) Campurkan dengan potongan lobak merah. 
3) Akhirnya, sos ini dihidangkan bersama dengan potongan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis. 

Cara masak bagi Nasi Arab adalah lebih kurang sama dengan nasi ayam, tetapi ayam akan direbus dengan bahan-bahan rempah, air rebusan dan kemudian digunakan untuk memasak nasi. Ayam tersebut pula akan dibakar.

















1 comment:

Irfan Nayla said...

salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)