Asalamualaikum di pagi selasa...semuga hari ini lebih bak dari semalam.
dan pagi ini saya nak share ayam tandoori yang saya buat dan di makan dengan nasi kacang dhall. Saya dah pernah letak entri mengenai ayam ini.
Hari ini saya letak sekali lagi resepinya yang senang di ikuti .
Ayam tandoori
1 ekor ayam - di potong 4
2 sdb minyak sapi
Bahan A
2 labu bawang besar
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sdb jus limai nipis
1 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk cili
250 gm yogurt
Perwarna merah
garam dan gula secukupnya
Bahan B ( Utk bahan terakhir masukan dlm perapan sebelum grill )
6 tangkai cli kering - rebus dan mesin
1 sdt biji ketumbar - goreng sekejap tanpa minyak dan di tumbuk halus. Kesemua bahan ini
1 sdt jintan putih
1 sdt garam marsala
Masukan ayam kedalam mangkuk dan gaulkan dengan bahan perapan A . Perap selama 3 jam.
Kemudian masukan bahan B ...gaulkan sebati
Setelah sebati sapukan ayam dengan sedikit minyak sapi
Susun ayam dalam tray yang telah di sapukan dengan sedikit minyak dan bakar pada suhu 180 selama 45 minit .
No comments:
Post a Comment