Alhamdulilah sudah 3 hari berpuasa dan hari a beke 4 cepat waktu berlalu. Menu semalam pun kita masak simple saja. Lama tak masak kari ikan teringin lah pulak. Apapun kita masak dalam kadar sedikit saja bersama ikan kembung bersambal dan sayur kobis crabstick . Sahur pulak hanya makan roti canai yang di beli dari kedai mamak dan mee sup buatan sendiri . Pagi pagi menjamah sup yang panas dengan sedikit mee terasa lega nya perut . a
Apapun saya letak pemanis mulut saja di sini. Abah cakap sedap macam ice-cream pulak.
Strawberry Mousse
Bahan-bahan
1 sd kecil gelatin
5p ml air panas
200g strawberry
70g gula
200ml fresh cream/whipping cream
3 sdb susu pekat – saya letak agak aga je
1 sudu besar lemon jus
Biskut lady fingers - dipotong dua dan di celup dgn puree strawberry
Cara-cara
Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin
tak nampak ketul-ketul.
Buah strawberry di potong kecil dan di kisar bersama gula
dan sedikitair lemon . ( sedikit puree di simpan utk celup dgn biskut -belum di campur gelatin )
Masukan campuran gelatin kedalam puree dan sebatikan .
Whipping cream di pukul sehingga kembang baru lah di masukan susu pekat . a Setelah kembang masukan campuran puree
kedalam whipped cream secara kaup balik sehingga sebati.
Boleh di letakan kedalam acuan atau gelas kecil dan di
hidangkan sejuk .
Nota: Biskut di celup dgn puree dan di letakan sebagai base .
Lebihan puree juga boleh di titiskan ke atas mousse ketika waktu hidang .
No comments:
Post a Comment