Pagi ini saya mulakan tugas awal pakai apron dan buat puding caramel ini untuk di makan waktu tengahari nanti. Jika buat awal ...maka sempat lah puding dapat set dengan elok dan dingin dalam petisejuk. Nyaman lah tekak bila menikmati puding sebegini. Apapun seperti biasa saya selalu kurangkan gula di dalam puding sebab caramel di atas itu sudah cukup manis...jika tak manis nanti saya tuang sedikit madu waktu makan nanti .
Petang ini saya buat chill cheesecake yang bersaiz comel lebihan dari cheese yang saya guna tempohari. jika di simpan lama nanti rosak pulak....jadi buat chill cheesecake sebab semua bahan ada di rumah
Resepi Puding karamel ini saya salin dan letak di bawah nie untuk rujukan . Sedap dan senang disediakan.
Puding Karamel
Bahan-bahan
400cc(400ml)
susu segar/susu cair
5 sudu besar
gula halus
3 biji telur-
pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada
suhu bilik
2-3 titik esen
vanila
[ karamel]
5 sudu besar
gula
2 sudu besar
air
Cara-cara
Sediakan
karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas
api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah
sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur
dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi
sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
Dalam periuk
lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai
mendidih.
Dengan susu
yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi.
Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang
dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga
dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang
pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak.
Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk
bolehlah disimpan dalam peti ais
2 comments:
lama tak buat caramel telor ni.. kalau beli telo sepapan 30 bijik tu.. selalu lah wat.. hmmm nanti nak cari susu cair ngan telo jugak.. nak wat.. terliur ni..
Jasnani...dah dekat bulan puasa benda benda senang di masak lah dan sedap di makan itulah yang kita buat lagipun sejuk tekak .
Post a Comment