Malam ini kita buat pie ayam dengan cendawan saja. Hehe buat tiga biji je cukup untuk kami bertiga makan.
Anak saya bukan pengemar makanan seperti ini ...dia lebih gemar nasi tapi dia makan je tadi .
Tak merungut ...kira ok lah tapi jika dia tak kenyang kita siap standby nasi goreng ikan bilis .
Kulit pie yang di gunakan adalah puff pastri jenama Kawan yang bersiaz kecil je dan saya canaikan menjadi sedikit nipis . Hasilnya sedap dan proses membuat menjadi cepat bila kita mengunakan doh yang sejuk beku. Resepi di bawah adalah untuk inti nya. Saya dah lupa pulak dari mana saya salin resepi ini. Apapun terima kasih ...sedap intinya .
Chicken Pie's Filling:
500 g isi ayam - hiris kecil
1 karot - potong kecil
1 biji green capsicum - potong kecil
1 bawang besar - potong kecil
4 ulas bawang putih - cincang
120g white button mushroom - hiris
2 sb olive oil
Perap ayam dengan:
1 sb oyster sauce
1/2 sk serbuk perencah Secukup Rasa
Parsley flake
1 sk sesame oil
Sedikit serbuk black pepper
1 sb tepung jagung + 3 sb air (memekatkan)
1 telur - pukul (lenser)
Panaskan minyak olive. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
Masukkan karot dan kacau rata sehingga separuh masak,
kemudian ayam yang diperap sehingga masak.
Masukkan mushroom dan capsicum, kacau sebentar supaya
tidak terlebih masak.
Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat dan
sesuaikan rasa.
Membuat Pie:
Panaskan oven pada suhu 180C.
Tekan tekan doh dengan tangan pada ketebalan 1/4 cm (atau asal tidak terkoyak) atas papan
pencanai yang ditabur tepung.
Letak atas acuan pie dan biarkan lebih. Tekan mengikut
bentuk acuan dan gunting lebihan doh mengikut bentuk acuan.
Sudukan inti ayam ke dalamnya.
No comments:
Post a Comment