Sajian petang semalam adalah bubur pulut hitam. Satu menu yang paling jarang saya buat walaupun senang sangat. Di sebabkan saya harus makan makanan yang lembut di sebab kan gusi bengkak...maka inilah satu satu menu petang yang simple tapi sangat sedap .
Saya masak secara slow cooker dan hasilnya bubur terasa sedap dengan santan yang seimbang dengan gula secukup manis saja. Alhamdulilah sedap jadinya .
Resepi ini saya ambil dari blog Ct....terima kasih ye .
Bubur Pulut Hitam
Resepi : Che CT
Bahan-Bahan:
1 cawan pulut hitam - cuci bersih dan rendam sebentar
dalam 30 minit
3/4 cawan gula pasir - saya gantikan dgn seketul gula melaka
2 helai daun pandan - disimpul
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
Cara-cara:
1. Rebus pulut hitam dengan air secukupnya hingga
betul-betul kembang.
2. Bila pulut hitam dah kembang, tuangkan santan cair.
Masukkan gula pasir, daun pandan dan secubit garam. Masak hingga mendidih
sambil terus dikacau hingga masak. Matikan api dan angkat.
3. Masukan santan pekat dalam periuk kecil bersama
sedikit garam. Masak sebentar tak perlu sampai mendidih, agak-agak dah naik wap
tutup api dan angkat.
4. Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang
satu camca besar pati santan pekat sebelum menghidang.
3 comments:
sedap ni noor,cuaca panas kena dengan buboq sejuk2 ermmmmm
Assalamualaikum...lamanya tak makan bubur ni...dapat makan suam2 ni sedappppppp
Sedapnya bubur pulut hitam...dah lama tak buat...teringin la..
Post a Comment