Thursday, September 26, 2013

kari ketam & nenas

Menu tengahari tadi kari ketam bernenas ....sedap tau. Ini adalah kari kegemaran saya . Tidak akan jemu makan ketam tak kira ketam goreng ,ketam rebus semua nya saya suka. 
Jika dapat ketam yang segar lagi lah best rebus dan cicah dengan air asam cili padi...waaaa dua belah tangan sibuk haha.

Kari ketam

4 ekor ketam, dibersihkan
4 sudu makan rempah kari ketam/ikan masin
1 cawan air
½ liter santan pekat
garam secukup rasa

minyak untuk menumis
# Bahan untuk dikisar #
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara

Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
Masukkan garam secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.

Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.


1 comment:

Mamasya said...

Sedapnya K.Noor masak ketam ....tambah letak nenas. kat Cairo ni susah nak dpt ketam yg fresh..