Thursday, September 26, 2013

pizza



Pizza yang di buat untuk minum petang tapi dah jadi malan malam. Apapun agak lama juga tak buat pizza sendiri. 
Sesekali menikmati pizza buatan sendiri sedap juga. Jika pergi makan di Pizzahut saya suka makan creamy tuna....tapi jari nie stok tuna dah habis jadi saya tak dapat lah nak makan tuna. 
Apapun topping di atas adalah sosej ayamas ,capsicum dan hirisan ayam saja . 

Doh pizza nie sangat simple dan senang nak buat. 


Doh Pizza

Bahan bahan:
1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil
Sedikit olive oil (lumur)

Cara cara:
Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubang di tengah tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.
Uli sehingga menjadi doh. Rehat doh sebentar sehingga naik 2 kali . Lebih kurang 30 min doh pizza sudah boleh di gunakan.

Nota : Utk variasi lain boleh tambah cincangan daun rosemary dalam doh jika suka



4 comments:

Bbwana adienia said...

sedapnya makan pizza buatan sendiri kak kak..

Noor Yusoff said...

bbwana adienia>>> betul tu hehe

Noor Yusoff said...

bbwana adienia>>> betul tu hehe

Mamasya said...

Aslmkum k.Noor

pizza home made mcm2 boleh letakkan....puas makan...
re; tkasih wish Anniversary....