Friday, June 3, 2016

chocolate peanut butter in a cup


Petang tadi tergerak untuk buat benda nie. Dah lama dah teringin nak buat tapi baru terasa rajin tadi tengahari selepas zohor. Teringin nak makan coklat /Reese yang famous dan mahal tu apakan daya .harganya melambung sangat dan kita pun rasa was was juga nak makan. Jenuh cari tanda halal hehe jangan marah ye ...saya pon goggle sana sini mencari resepi macam pernah nampak tapi terlaupa ulak nak save . Alhamdulillah saya cuba try nasib je dengan resepi ini. Maka akhirnya tercapai keinginan saya ...menikmati coklat yang paling ummpph bagi saya laa. Proses nan membuat nya tak renyah tak perlu coklat tempering bagai ...budak kecil pun boleh buat .




Hasilnya ok setelah saya belah setengah coklat nak lihat bagaimana setting peanut butter tue ...jika letak lebih sikit pun ok so coklat tue akan nampak membunbung tinggi ..saya buat utk ini nampak flat..nanti boeh baiki lagi ..insyalaah.

Resepi utk ini saya ambil dari food network

Bahan bahan

1.4 ounce chocolate chip/bar
1 cawan peanut butter
1/4 garam halus
1/2 cawan gula icing
Panaskan coklat chips/bar selama 2-3 min dakam microwave. Tanpa ,icrowave buat secara double boiler.
cups secukupnya..saya guna jenis foil

Peanut butter di tambah dengan garam dan gula. Kacau sehingga sebati .Masak kesemua ini secara double boiler sehingga larut.
coklat di panaskan bila dah cair dan letakan pada cup setengah saja.Kemudian letakan peanut butter keatas adunan tadi ..agak 5 min tambahkan adunan coklat sehingga menutupi peanut .Sejukan sebentar dalam petisejuk bila dah keras boleh di simpan.










No comments: