Bingka susu menjadi pilihan . Sekarang musim panas kering jika dapat sepotong bingka dengan secawan teh kosong memang melegakan tekak di petang hari.
Lagipun proses untuk membuat bingka ini sungguh cepat dan senang memang menjadi pilihan saya. Bahan pun guna apa yang ada paling penting sedap dan berkrim .
BINGKA SUSU
(Sumber : Kak fida@myresipi.com)
Bahan-bahan ( Loyang 8 X 8 in / 9 X 6 in )
BAHAN A :
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu manis
50 g gula pasir (opt)
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
BAHAN B :
500 ml air
100 g mentega / majerin
50 g tepung kastard
1/2 sk esen vanilla
1/2 sk garam
Cara-cara
1. Satukan bahan A dan ketepikan.
2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan. 3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing
1 comment:
salam Noor, cantik bingka tu akak belum pernah buat bingka2 macam ni boleh try ni
Post a Comment