Tuesday, September 23, 2014

roti pita



Petang semalam projek di dapur....mulanya terfikir nak makan spaghetti saja tapi cancel lah sebab kami berdua saja ada di rumah...nanti tak habis. Kemudian teringat pulak dengan roti pita nie nampak senang cepat dan bahan pun sedia ada maka mula lah proses menguli tepung. Hari nie saya tak guna mesin sebab adunan bersaiz kecil malas pulak nak kotorkan mesin tu .
Roti ini saya mengunakan resepi dari MyResepi. ..

Bahan-bahan ( 8 biji )

200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
Cara-cara

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya

Dan seterusnya resepi inti roti

Inti Daging Roti Pita
Ingredients:-
500g daging cincang
2 sudu besar serbuk rempah paprika
 2 sudu kecil halia kisar
 1 sudu besar bawang besar kisar
 1 sudu kecil bawang putih kisar
 1 biji lada merah dihiris
 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
 garam & serbuk perasa secukupnya


 Daging di cuci serta keringkan air dan letakan sedikit garam serta perisa . Panaskan sedikit minyak dan goring daging sehingga masak . Biarkan sebentar dan boleh lah di hidangkan bersama roti pita. 

1 comment:

rahel said...

rajinnya dia buat roti pita...sedap tu..