Petang semalam projek di dapur....mulanya terfikir nak makan spaghetti saja tapi cancel lah sebab kami berdua saja ada di rumah...nanti tak habis. Kemudian teringat pulak dengan roti pita nie nampak senang cepat dan bahan pun sedia ada maka mula lah proses menguli tepung. Hari nie saya tak guna mesin sebab adunan bersaiz kecil malas pulak nak kotorkan mesin tu .
Roti ini saya mengunakan resepi dari MyResepi. ..
Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan..
tunggu siap.
Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan
angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik
satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada
suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau
40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli..
penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan
seterusnyaDan seterusnya resepi inti roti
Inti Daging Roti Pita
Ingredients:-
500g daging cincang
2 sudu besar serbuk rempah paprika
2 sudu kecil halia
kisar
1 sudu besar
bawang besar kisar
1 sudu kecil
bawang putih kisar
1 biji lada merah
dihiris
1/2 biji bawang
besar dipotong dadu
garam & serbuk
perasa secukupnya
Daging di cuci serta
keringkan air dan letakan sedikit garam serta perisa . Panaskan sedikit minyak
dan goring daging sehingga masak . Biarkan sebentar dan boleh lah di hidangkan
bersama roti pita.
1 comment:
rajinnya dia buat roti pita...sedap tu..
Post a Comment