Menu tengahari tadi kita buat yang simple simple saja . Hendak duduk lama di dalam dapur dengan haba panas membahang pada waktu tengahari memang terasa nak lari keluar saja...Jadi persiapan memasak harus di sedikan awal pagi dan mula memasak apa yang patut menjadikan kerja memasak lebih teratur dan pantas . Aarr celoteh panjang pulak . Berbalik pada siakap stim nie fav En.Hb kalau boleh tiap tiap hari ada . Tapi saya tak buat lah selalu saya pulak yang jemu pulak .
Siakap stim asam limau
Bahan-bahan
ikan siakap
1 inci halia*
3 ulas bawang putih*
5 ulas bwg merah*
serbuk lada hitam
2 biji limau nipis
di perah air
2 biji lada besar
Beberapa biji tomato ceri
daun ketumbar
garam secukup rasa
Cara-cara
Terlebih dulu panaskan kukusan dan sitm ikan siakap
dengan sedikit hirisan halia . Biarkan sementara itu guna kuali lain panas kan
kuali dengan sedikit minyak dan tumis
hirisan bawang merah serta bawang putih dan halia.
Biarkan sedikit wangi masukan air perahan limau nipis dan
sedikit air ….agak agak untuk sedikit sup.
Setelah mendidih tuangkan keatas ikan yang telah di stim
tadi . Tutup dan taburkan hirisan daun ketumbar …siap untuk di makan.
2 comments:
My fav...sedap x terkata ;)
Visit me back : hudakassim.blogspot.com
Salaam Kak Noor...
Ish bila baca ada asam limau tu yang buat tak tahan tu.
Post a Comment