Sunday, August 31, 2014

vanilla cupcake di hari MERDEKA 57

 Cupcake warna pink perisa sirap ....aduhai sirap bandung pulak tu. Yang nie request dari si YonYon. Siap cakap jika warna pink mama kena letak sirap ros ...sirap ros pun ros la tapi di dalam kek ada isian peanut butter di bahagian tengahnya. 
Hasil rasa dah jadi dua rasa atas rasa lain gigit kek rasa butter gigit bahagian tengah kena peanut butter pulak. Suka hati lah.

Resepi boleh klik pada link sebelah sebab saya masih mengunakan resepi yang sama .


puding sumi














 Puding merupakan salah satu kegemaran saya. Petang ini saya mencuba rasa sumi jeli dalam puding . Sebenarnya lama dah menyimpan hasrat nak makan puding ini tapi bertangguh tangguh sebab dua tiga hari ini hujan seharian . Rasa teringin tu dah hilang tapi semalam teringat dua pek sumi jelli eemm mesti kena buat nie jika biarkan lama sumi jelli mesti habis di makan si yonyon..hehe.
Puding ini dari rakan kongsi masakan.
















Puding sumi
Jamaliah Hassan

2 paket sumi
1 paket serbuk agar2
5 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan gula
3 sdb tepung kastard
Sedikit esen vanilla


Masak agar2 bersama gula smpi hancur...masukkan susu cair yg di bancuh bersama tpg kastard....kacau...masukkan esen vanilla...kacau smpi mendidih...tutup api...biarkan seketika...sementara itu dlm loyang,susun sumi yg dah di belah 2...tuang agar2 di atasnya perlahan2...sejukkan

Saturday, August 23, 2014

sotong goreng tepung ...


Malam nie kami dapat makan sotong goreng pulak. Nak masak apa dengan sotong dah tak tau dah asyik tomyam,goreng pedas ,sotong bakar dan ...So tadi teringat emm nak goreng tempura pastu makan dengan sos masam manis ...hehe sedapkan.
Memang sedap pun jika kita makan waktu panas panas. Adunan tempura nie nampaknya menjadi walaupun seringkas ringkas ...tak makan minyak ..saya suka jenis nie rasa macam makan kat kedai lah pula.
Apapun malam ini di luar masih hujan lagi sejuk sangat jika boleh lepas makan nak terus tidur tapi tak bolehkan nanti kembung perut dan lesu pulak esuk pagi. So still awake tunggu lewat sikit bagi makanan yang di makan dalam proses ..ok
Ok resepi nie sangat mudah dengan sedikit olahan dari saya...hasilnya tidak meletop dan sangat ranggup.

Crispy batter for deep frying

100g ice cube-cair
50g self-raising flour – saya guna tepung biasa campur 1 s/kecil baking soda
10g rice flour

Sedikit tepung – sebelum di masukan kedalam adunan …salut tepung pada kepingan sotong. Buat satu demi satu barulah salutkan dengan adunan.


Method
1.   Mix rice flour and self-raising flour together in a mixing bowl.

2.   Add in water slowly, stir till mix well, rest for 10mins.

Tomyam makanan laut...


Hidangan tengahari tadi takala hari hujan renyai renyai . Terasa sangat nak makan makanan berkuah banyak gitu. Cari pes tomyam alahai dah habis pulak. Apalagi kita goggle  haa bertingkat tingkat resepi serta kaedah yang beza. Apalagi kita cari satu resepi yang agak sesuai dan senang nak ikut...padahal jika ada pes tu semua letak dan rebus kan. 
Apapun resepi ini tersangat best dan senang untuk saya ikut dan paling sedap hasil nya.

Cara membuat pes tomyam
Bahan-bahan ( Sekeluarga )

***PERENCAH TOMYAM***
5 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
saya tambah air limau nipis (sebelah je serta sedikit garam )

***SUP TOMYAM***
1/4 ekor ayam
5 ekor udang
2 ekor sotong
1 biji bawang besar (potong enam)
5 ulas bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 batang lobak merah, bunga kobis dan sebagainya
5 helai daun limau purut
1 biji tomato (potong empat)
1 sudu besar perencah tomyam buatan sendiri
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sudu susu cair / susu sejat
cili padi
garam
daun ketumbar
Cara-cara
Mula-mula sediakan perencah tomyam. Kisar kesemua bahan 

kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air. 

Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga 

naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 

Masak sehingga menjadi pes


 

Monday, August 18, 2014

Mee kari

Masih dalam mood raya walaupun rumah tidak pernah buat open house namun pintu rumahku setiap hari sudah terbuka pada kengkawan untuk datang. Yelah sebagai surirumah kita sentiasa bersedia tapi pada yang berkerja memang wajarlah "beropen house" kan sebab dalam seminggu dua hari je ada di rumah . So tetamu nak singgah kena buat appt dulu tak macam suri rumahtangga sentiasa ada . Jika datang tanpa di dugakan yang pasti ada kuih kering dan air untuk di jamu. 
Hooo berbalik pada mee kari . Eemmm mee kari memang fav kita tambah lagi jika ramuan mee secukupnya memang terbaik la.
Resepi saya guna sangat simple dan senang terima kasih pada empunya resepi yang best ini ..maaf lupa link dari mana . Dalam mee kari ...Daun Pudina memainkan peranan paling penting. Setelah kita letak kuah yang panas panas tu ...kita letak lah beberapa helaian daun pudina ...rasa daun tu menambah lagi kesedapan ...tak percaya cubalah.


Bahan Mee Kari
  • 2 peket mee kuning di rebus. ( kalau jemputan ramai, lebihkan )
Bahan Kuah Mee Kari
  • 1 kg ayam dipotong kecil
  • 1- 2 kg kerang direbus dan ambil isinya
  • 200gm udang ( saya guna udang kulit keras ) – dibersihkan dan kulitnya direbus. Simpan air rebusan untuk kuah
  • 4 keping fish cake dipotong sederhana nipis
  • 1 peket fish ball dibelah dua.
  • 1/2 cawan serbuk kari daging
  • 2 ketul ubi keledek – direbus dan dikisar
  • Garam secukup rasa
Bahan Menumis
  • 3 bawang merah hiris nipis
  • 2 bawang putih hiris nipis
  • halia dihiris nipis
  • bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
  • Daun kari ( kalau tak ada, jangan risau….mee kari tetap sedap )
  • Minyak untuk menumis
Bahan Tambahan
  • Telur direbus
  • Sawi dipotong dan direbus
  • Taugeh
  • Bawang goreng
  • Cili merah dipotong nipis
  • kacang panjang - di potong 
  • Daun sup & daun bawang
  • Daun pudina ---ketika nak makan 

Cara Masak Mee Kari
  • Tumis bahan tumisan. Bila naik bau, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air
  • Bila dah pecah minyak masukkan ayam. Kacau 3-4 minit.
  • Masukkan air rebusan udang.
  • Bila mendidih, masukkan kerang, udang , fish cake dan fish ball
  • Masukkan ubi keledek yang telah dikisar
  • Masukkan garam secukup rasa.

Monday, August 11, 2014

Kek buat anak

  
 Kek ini di buat sebagai jamuan hari raya anak di sekolah. Punyalah sibuk sebab pada siang harinya kita keluar ke rumah kawan jamuan raya. Sebenarnya kita agak jarang nak hadir jamuan raya sebab suami selalu dah mula berkerja dan susah nak dapat cuti . Untuk res tidak epi kek ini saya tidak sertakan sebab saya masih mengunakan resepi sebelum ini pada entri yang lalu.

Pagi kelmarin Amirul nampak happy dengan dua biji kek untuk menjamu kawan sekolah.
Sebiji kek sponge yang di lapisi orange puree yang agak masam dan manis kek tidak terasa. Saya mengunakan kerim whipped untuk menutup keseluruhan kek serta titiskan coklat lemon cair di atas sebagai hiasa . Kepingan cookies kecil tu emergency sebab kehabisan ceri hitam /merah so letakan bagi naik seri ....janji anak saya happy nak bawa kek yang mama dia buat sampai jam 1.30 pagi baru cari bantal ...sleeping time. Hiasan luar pun tidak licin almaklum mata dah layu...



Tuesday, August 5, 2014

kek marble ice cream

Selalu juga membuat kek marble biasa je...dah bermacam jenis marble dah tapi kelmarin tertarik dengan resepi yang satu nie...sebab dia ada sedikit campuran serbuk ice-cream powder. Punyalah cari di kedai bakeri nasib baik ada gak...tapi perisa vanilla saja yang tinggal. Inilah hasilnya

 Resepi ini di ambil dari blog UmiZahidi ....copy n paste di bawah untuk rujukan saya tanpa di ubah suai

Ingredients:-
250 gm butter - melted*
230 gm caster sugar
9 nos. egg yolk
7 nos. egg white
1 tbsp sponge gel or ovalette (cake stabilizer)
1/2 tsp. baking powder
20 gm. strawberry ice cream powder (*i used plain ice-cream powder)
230 gm top flour (sifted)
1 tsp. vanilla essence
1 tsp. strawberry emulco*
pink colour ( I put 2 tsp.)
1 tbsp. cocoa powder (sifted)*
1 tbsp. chocolate paste or emulco*
10 gm ice cubes

Methods:-
In a mixing bowl, add all above ingredients except with *, and beat at slow first, then high speed until fluffy.
Add in melted butter, mix well using your wooden spoon.
Divide into 3 division - 1 plain, 1 with strawberry emulco and a little pink colour and 1 with cocoa powder and chocolate emulco.
Preheat oven at 180C and prepare 9 x 9 x 3 baking tin, line with paper and brush all around with butter.
Start to arrange the batter from the centre - 1 scoop plain, 1 scoop chocolate and 1 scoop strawberry colour. Repeat procedure until finish.
Bake for about 45 mins. to 1 hour.

(*Note - next time should use 2 spoons for every layer)