Friday, November 30, 2012

roti telur saja...


As salam...entry har i ini agak terlewat untuk bercerita mengenai sarapan pagi tadi. Hehe apapun kita nak letak juga untuk catatan hari ini dalam sejarah.
Kadangkala bila kebosanan datang melanda kita kena ubah sikit penampilan makanan agar saya tidak mudah jemu walaupun ianya hanya sekeping roti biasa saja. 
Haha keadaan inilah yang membuat saya selalu nak jadikan breakfast saya yang kurang sedap menjadi sedap disebabkan tiap tiap pagi menjamah roti. Kadangkala my Yonyon pun bosan juga asyik dengan style yang sama .

Roti nie saya sapu dengan sedikit butter dan bakar sekejap. Sekeping roti saya tekap kan dengan acuan donat size sedang.
Lapiskan sekeping cheese di antara dua keping roti dan pecahkan telur pada bahagian bulat. Bakar sehingga telur agak masak atau ikut kesukaan. Boleh lah di tabur dengan sedikit lada sulah dan garam ....tapi saya tak letak sebab cheese tu dah cukup masin. 


Thursday, November 29, 2012

salmon butter



Hari ini menu lunch saya simple saja memandangkan tinggal kami berdua saja dan hb pulang selepas petang. Jadi menu kita pun simple saja.
Saya buat salmon nie bersama siput dan telur dadar. 

Salmon bersos butter nie sangat senang di sediakan.

1 kpg ikan salmon -hh di perap dgn sedikit garam,kunyit serbuk . lada hitam  dan sedikit tepung gandum serta sedikit minyak. gaul dan biarkan sebentar.
1 labu bawang besar - di cincang
1 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji air perahan lemon
3-4 tomato ceri
1 cili merah
sedikit daun ketumbar

Ikan di goreng terlebih duludengan butter sehingga masak atau garing..ikut kesukaan.
Keluarkan ikan dari pan. Masukan bawang besar dengan lebihan minyak goreng tadi. Biarkan lau sebentar. Masukan cicncangan bawang putih dan cili. dan masukan air perahan lemon. Perisakan dan masukan kembali ikan tadi. Sebelum di tutup api masukan daun ketumbar. Siap



baked mac n cheese

As-salam di pagi khamis semuga ceria di hari ini. Tak ceria pun kena ceriakan hari kita supaya hati kita akan lebih tenang dan yakin. Emmm kekadang kita pun rasa moody juga ...maklum lah routine harian yang sama walaupun semasa cuti sekolah.
Cuti sekolah eeemmm memang bosan jika kita tak kemana mana tapi Alhamdulilah dapat di isi dengan aktiviti kejiranan membuat kita rasa lega sedikit sekurang kurang dapat berkumpul dan mengenali jiran nun di hujung sana maupun belakang rumah . 
Adakala jiran jauh kita kenal tapi yang tinggal belakang rumah tidak pula...hairan kan....hehe sebab pintu rumah tidak menghadap so pintu belakag selalu terkunci. 
Oklah ...berbalik kepada macaroni n cheese kita nie ...buatnya semalam untuk dinner tapi terlebih pulak buat ..puas juga nak menghabiskan. Setengah paket mac menghasilkan satu kaserol dan tiga bekas kecil. Waahhh pagi tadi kena breakfast dengan benda yang sama laaaa.
Saya buat plain saja tapi ingat lain kali nak letak ikan tuna ke...daging pun ok gak dan nak kasi pedas sikit letak paprika. Memandangkan ini percuban saya yang julong kalinya...eemmm kira ok lah Apapun tekak melayu bila tak ada pedas maka saya letak hot sos , baru terasa .



 Resepi ini saya ambil semasa goggle . Dalam banyak banyak resepi saya guna resepi ini. Sorry ye saya nie jenis malas nak translate maka saya CP saja dari situ...



BAKED MACARONI AND CHEESE              
1 1/2 cups macaroni, cooked
2 cups thin white sauce (see below)
2 tsp. grated onion
1/2 pound grated cheese
fine buttered bread crumbs
paprika – lupa nak letak

Preheat oven to 400°F. Cook and drain macaroni and place in a buttered 1 1/2 quart casserole. Blend onion and cheese with white sauce and pour over cooked macaroni.

Sprinkle with buttered crumbs and paprika. Bake uncovered in preheated oven for 30-35 minutes.
( saya tambahkan parmesan cheese ...)

THIN WHITE SAUCE:

1 tbsp. butter
1 tbsp. flour
1 cup whole milk
1/4 tsp. salt

Melt butter at 200-212°F in saucepan, microwave or double boiler.

Add flour to butter and whisk well to blend. Gradually stir in milk, whisking constantly until smooth. Allow to cook over medium-low heat until sauce simmers and thickens to desired consistency. Add salt, to taste. If you prefer a richer sauce, use 2 tbsp. flour and 2 tbsp. butter.

Serves 4 or 5.



 

Tuesday, November 27, 2012

Super moist chocolate cake

Cuppies yang di buat dua hari lepas untuk abah dan Sheira dan selebihnya untuk kami makan. Abah noor suka makan sesuatu di waktu petang jadi jika kita buat dalam bentuk kecil ...cuppies senang lah tak payah potong dah...terus masuk mulut.

Resepi ini first time saya cuba dan rasanya ok juga walaupun adunan ini tidak mengunakan telur. Hampir sama rasanya dan orang tak akan tahu ianya adunan tanpa telur. Hehe bagus jugak nih jika telur dah habis kita masih dapat membuat kek yang sedap juga.
 
Untuk topping pulak..saya mengunakan fresh cream yang di campur dengan coklat yang telah di cairkan. Pukul sehingga kembang dan kental baru di paipkan keatas cuppies dan saya hiaskan dengan sekeping biskut peanut butter yang intinya juga ada peanut butter.
Resepi ini dari DJ ...terima kasih ye.

Super Moist Eggles Chocolate Cupcake
Sumber Resepi:DJ

Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sudu ecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (Rahel guna brand Tudor)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara:
1.Panaskan oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan
   mentega.(Rahel bakar versi cupcake).
2.Ayakkan tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko
   di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam dan gula perang.Kemudian
   kacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate
   emulco.Kacau perlahan-lahan dg whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta se
   hingga sebati.
5.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran

 


Monday, November 26, 2012

kuih talam durian

Salam pagi Isnin. Sekejapnya masa berjalan .Saya masih memerap di rumah tidak kemana mana. Memang bosan juga tapi saya menenangkan hati dengan membuat sesuatu kerja agar kebosanan itu hilang. Sedihkan , nak buat camana my Hb sibuk dengan kerja harian dan tidak mengambil cuti tahunan lagi . Apapun kita tunggu saja....sebab itu bila kita bercuti jika boleh kita suka kami saja tanpa ada orang lain sebab kami sangat jarang dapat bercuti.
Kadangkala keluarga ipar saya tidak memahami kenapa waktu bercuti saya jarang kerumah family mereka ...bukan tak suka tapi kadangkala tidak selesa. Saya lebih suka pergi bertandang sekejap dan kemudian beristirehat di hotel saja..lebih selesa dan tidak menyusahkan sesiapa.



Disebabkan ada lebihan isi durian maka saya buat membuat kuih talam ini ..saya buat setengah adunan saja.

Kuih talam durian
sumber: Myresepi


Bahan-bahan ( loyang 10 x 10 inc ) ad

    LAPIS BAWAH :-
    140 g tepung beras
    55 g tepung jagung
    125 g gula halus
    900 ml santan cair (200ml KARA + air)
    1/2 sk air mawar (akak bubuh esen vanilla)
    1 sk garam atau secukup rasa
    sedikit pewarna merah atau hijau – saya biar kosong

    LAPIS SERIKAYA :-
    5 biji telur
    1 cawan tepung gandum
    250 g gula halus (boleh kurangkan jika durian dah manis)
    500 ml santan pekat (300ml KARA + air)
    170 g isi durian
    1/4 sk garam
    sedikit pewarna kuning

Cara-cara

 Untuk memudahkan kerja...bancuh dulu adunan lapis atas dan bawah berasingan baru mulakan process memasak.Panaskan periuk kukusan.
Satukan bahan2 lapis bawah,kacau rata dan tapis.Tuangkan ke dalam periuk.
Untuk serikaya...Kisar durian dan santan hingga halus.Di dalam mangkuk,kacau telur dan gula hingga gula larut.Masukkan tepung,kisaran santan dan durian,garam dan warna kuning.Kacau hingga tepung tak berbintil.
Talam_serikaya_durian_1_lapis
Loyang disapu minyak dan dipanaskan dalam kukusan.Bahan2 lapisan bawah dimasak hingga berwap dan tuangkan ke dalam loyang dan kukus hingga masak.

Masak pula adunan lapisan serikaya hingga hampir pekat dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus semula hingga masak di atas api sederhana.
Biar  kuih benar2 sejuk di dalam loyang. 
Potong setelah sejuk dan hidangkan

Sunday, November 25, 2012

sotong goreng kunyit...eemmm

Selamat pagi semua. Alhamdulilah hari nie bersiaran awal pagi hehe sebab tenet laju jadi dapat lah letak gambar dan story sedikit.
Bercerita mengenai lauk pauk semalam...walaupun dah habis. Semalam kita berbuka dengan nasi lemak kedah style. Masa baru pindah kesini kita memang hairan bila nampak nasi lemak kat sini berwarna kuning dan berlauk gulai udang yang pekat. Mula mula makan tu semasa Hb posting di Kuala Nerang waktu tu kita masih berkerja di Penang. Cuti hujung minggu baru kita kesana. Semasa di hentian bas menunggu Hb datang jemput kita akan supper sebelum pulang. Jadi di kawasan hentian tu ada ramai peniaga nasi lemak kuning...ada sedap dan ada tidak ...nasib lah.
Sekarang nie dah bertukar ke S.P pun juga nasi camnie...saya paling suka makan di kedai..(dulu warung) kawasan taman ria. Nasi lemak berkuah gulai udang.berkali kali makan di situ sampai berkali kali juga lah mencuba gulai udang seakan akan sama kepekatan macam kat kedai tu . Alhamdulilah semalam menjadi lah sikit ye.
Entri gulai udang tu rasanya dah ada so saya tak letak lah . Hari nie bercerita pasal sotong Apolo. Saya tak pasti orang luar kat sana panggil apa...sebab masa saya beli tu saya tanya kat penjual...sotong besar nie berapa sekilo...dia jawab Rm 16. saja..sama dengan sotong kecil tu. 
Se ingat saya lah saya pernah menikmati sotong sebesar ini sewaktu berada di penarik Terangganu ...sotong nie di bakar dan di cicah dengan air asam...ishhh memang best kan. Tapi semalam saya hanya mampu masak secara goreng kunyit saja sebab anak saya sakit tekak.

Sotong masak begini...senang kan, saya suka letak air asam yang agak pekat dan tambahkan sedikit sos tiram dan tomato ceri. Setelah api di tutup baru masukan cincangan daun ketumbar.


Saturday, November 24, 2012

Ohhh my durian crepes

Hidangan petang semalam yang mengoda sangat. Memang teruja nak membuat crepes nie. Entah beberapa kali percubaan tapi hampir tidak menepati seperti yang di jual di kedai.
Alhamdulilah dengan resepi ini ,akhirnya impian menjadi kenyataan.
Kulit crepes yang terhasil amat mulus dan kenyal bila di makan. Ucapan terima kasih saya buat Patty yang tidak lokek berkongsi resepi ini.  

 Apapun untuk resepi ini sila lah ke Blog beliau....Patys .
Bentuk crepes saya nie memanjang...sepatutnya empat segi kan...macam di jual di kedai.



Friday, November 23, 2012

pumpkin pie


Salam buat kengkawan yang dapat ke sini. Terima kasih...hehe...melawat blog saya yang tak seberapa nie .
Apapun entri saya sudah semestinya cerita dapur saya ...berasap atau tidak...time malas lah tue.
Dan hari ini saya letakan pumpkin pie saya ...asalnya saya nak buat bingka saja...tapi bila saya ternampak dari blog minah saleh nie ...terasa terlior pulak nak makan sekeping pie pulak sebab nampak cantik sangat kejadian nya. Maka dengan cepatnyaa berubah hati. Haaa susah kan tapi jika tak buat nie nanti dok teringat pulak.
Setelah siap maka saya dengan tak sabar sabar lah nak merasa ...macam mana taste dia. Alahai boleh lah sedap juga tapi pada tekak saya ...(org melayu) saya lebih suka bingka lagi. Tapi orang kat rumah cakap sedap 

.
Simple pumpkin pie
http://www.chatelaine.com/recipe/world-cuisine-2/simple-pumpkin-pie/


Ingredients

    2  9-inch (23-cm) frozen pie shells (regular, not deep dish) - saya buat kulit sendiri
    4  eggs
    1 cup (250 mL) granulated sugar
    385 ml can evaporated milk
    28 oz (796 mL) can unsweetened pumpkin purée (not pie filling)
    1 tsp (5 mL) ground cinnamon
    1/2 tsp (2 mL) each ground nutmeg and salt
    1/4 tsp (1 mL) ground allspice

Place oven rack in bottom position and preheat oven to 450F (230C). Remove pie shells from freezer and place on a rimmed baking sheet. Thaw at room temperature 10 minutes. Prick bottoms and sides of shells in several places with a fork. Bake on bottom rack of preheated oven until light golden, 6 to 8 minutes.
Meanwhile, in a large bowl, whisk eggs with sugar until evenly mixed. Gradually whisk in evaporated milk, pumpkin purée and seasonings. Pour into hot pie shells, filling to the rim. Smooth tops.
Bake on bottom rack of preheated oven 10 minutes. Then reduce heat to 350F (180C). Continue baking until a knife tip inserted into centre comes out clean, 45 minutes. Cool on a wire rack at least 20 minutes before serving. Slice into wedges and top with whipped cream, if desired. Pie will keep, covered and refrigerated, up to 2 days.

Perfect-Pie Secrets