Saturday, March 31, 2012

Kuih Kosui Pandan


Lama pulak tak makan kuih tradisional membuatkan kita kadangkala rasa teringin juga. Tapi family  kita kecil bila buat satu adunan memang tak terhabis makan oleh kami bertiga. Tambahan pula anak noor tidak begitu meminati kuih begini. Yang peliknya hari ini ,masa kita sajikan dengan sepotong kecil dan selepas makan dia minta tambahkan lagi. Sebelum nie kuih lain hanya makan sekeping dua ...dah cukup.
Apapun hari ini dia memuji kuih nie dan siap pesan nanti mama buat lagi tau. Hihi nampaknya kuih nie mendapat tempat di hatinya. Kita lagi tak kisah....sebab senang dan ringkas membuatnya.
Kesimpulan nya kuih ini memang sedap pon.......bila di potong ianya sangat kenyal dan bergoyang hihi memang best. Terima kasih Madiha yang sudi berkongsi resepi yang enak ini. Saya sangat suka dengan version ini.
Resepi seperti di bawah yang saya ambil dari blog Madiha sebagai rujukan saya. 
Kosui Pandan
(loyang 9 inci)
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna


Bahan A
1 1/3 cawan gula pasir (kalau suka lebih manis boleh tambah ikut citarasa sendiri)
1 cawan + 1 sudu besar tepong gandum
1 cawan tepong ubi (kurangkan 1 sudu besar dari 1 cawan tadi)
½  cawan tepong beras

Bahan B
300 ml jus daun pandan (350 ml air dikisar bersama 12 helai daun pandan & sukat 300 ml jus pandan)
600 ml air biasa
2 sudu kecil air kapur

Bahan C
Kelapa parut putih secukupnya (guna kelapa parut berkulit basah)
Garam secukupnya

Cara Menyediakan
1. Panaskan periuk kukusan dengan air yang secukupnya. 
2. Dalam satu bekas/besin yang sesuai.. campurkan kesemua bahan2 A. Gaul rata.
3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A sikit demi sikit sambil dibancuh/ dikacau rata. Gunakan whisker lebih memudahkan.  Kacau sehingga gula larut.
4. Apabila air kukusan sudah mendidih.  Tapiskan bancuhan ke dalam loyang bersaiz 9".  (Jangan tapiskan awal2 bancuhan ini ke dalam loyang kerana ia akan sedikit termendap jika berbuat demikian & ini akan membuatkan tekstur kuih keras di bawah & lembut dibahagian atas) Tutup loyang dengan aluminum foil supaya wap tak jatuh atas kuih. Kukus kuih selama 35 ~ 40 minit atau hingga kuih masak.  Jika tiada aluminium foil.. balut penutup pengukus dengan kain bersih supaya wap tak jatuh atas kuih. Jika masih terdapat wap / air di atas permukaan kuih selepas kuih masak.. boleh serapkan air tersebut perlahan2 dengan kitchen towel (tisu dapur) & buangkan tisu tersebut.
5. Sejukkan kuih betul2 sebelum dipotong. Hidang bersama dengan kelapa parut yang digaul kelapa


Thursday, March 29, 2012

Mandarin Marmalade Cake




Resepi asal kek yang mengunakan grapefruit tapi saya telah tukar kepada mandarin orange memandangkan saya mempunyai mandrin marmalade yang saya buat tempohari masih berbotol dalam petisejuk. Nak letak atas roti agak jemu bila di jadikan begini laju sekejap saja kek nie habis separuh. 
Saya suka makan kek ini semasa ianya suam suam dan di gandingkan pula dengan secawan teh o mmmmp memang berbaloi membuatnya.
Resepinya pulak saya ambil dari blog : SmallAnna. 
Satu resepi yang sangat simple dan sedap.




Mandarin /Grapefruit Marmalade Cake
(adapted from Always Order Dessert
Tested by: CitarasaKu


3/4 cup sugar
3 eggs
3/4 cup unsalted butter
6 oz. grapefruit marmalade - I change to Mandarin orange
1 tsp vanilla
1 tsp ground ginger
1 1/2 cup AP flour - saya guna tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp salt

Preheat the oven to 350F. Grease and flour a loaf pan. Cream together the butter and sugar until light and fluffy, then add the eggs one at time, fully incorporating each one and scraping down the bowl in between additions. Beat in the marmalade and vanilla. Combine all the dry ingredients in a bowl and whisk to combine, then add it to the batter and mix until incorporated. Pour into the prepared pan and bake for 45-60 minutes, until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Cool slightly in the pan, then turn out on a rack to finish cooling.



Monday, March 26, 2012

Sambutan Hari Polis dan blog award

Beberapa keping gambar untuk di kongsi bersama semasa saya di situ kelmarin.



Sambutan perayaan hari keluarga Pdrm selama satu hari yang menghimpun beberapa acara bermula dengan kuliah subuh bersama Tv Al Hidrah dan Ustaz Don. Terdapat acara sukaneka di yang berlangsung di kawasan perumahan anggota. tidak banyak yang dapat di rakam sebab saya hanya singgah sekejap . Terdapat beberapa artis lama dan baru membuat persembahan di mini konsert.



 

Award...hihi terima kasih buat LOVE yang sudi menghadiahkan kita award Love to Cook Malaysia.

Thursday, March 22, 2012

Agar agar lapis buih


Panas panas begini elok juga kita makan agar agar di selang seli dengan puding dan manisan. Lega tekak bila dapat makanan begini.
Ini merupakan percubaan pertama kali ...fuh bab melapis nie kita memang fail. Lihatlah bagaimana tinggi rendah nya lapisan kita buat. Jadilah emmm dapat makan ada iras iras pun kira ok. Jika lihat orang lain punyalah cantik sekata dan kemas.Malu malu tapi nak letak juga hasil kerja keras kita kan.
Resepi ini kita ambil dari rumah Knor hihi ...terima kasih ye.

 
AGAR-AGAR LAPIS BUIH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 paket agar2 serbuk (12gm)
850 ml air
3 bj telur A ~ ambil putih sahaja
145 gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 helai daun pandan
pewarna mengikut pilihan

Cara:

 Masak air bersama gula, agar2 dan daun pandan hingga mendidih.
Kemudian masukkan esen vanila.
Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika diterbalikkan mangkuk, telur tak jatuh)
Basahkan loyang yg hendak digunakan dgn sedikit air (buang lebihan air)
Ambil satu senduk adunan agar2 dan satu senduk putih telur yg dah dipukul tadi.
Masukkan sedikit pewarna yg disukai dan kacau hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang dan ratakan.
Ulang lagi spt tadi, ambil satu senduk adunan agar2 dan satu senduk putih telur, masukkan pewarna lain pula dan kacau hingga sebati.
Tuangkan secara berhati2 keatas lapisan pertama tadi.
Ulanglah sehingga habis kesemua adunan agar2 dan putih telur.
Biarkan agar2 sejuk dahulu barulah dimasukkan ke dalam peti ais.
Biarkan sejuk kemudian bolehlah dihidangkan.


Gambar agar agar lapis menara condong ~  ...potong dua tiga kali tetap condong so jangan betulkan mata anda ye...sememangnya ori haha.

Minum petang ~ Karipap Ala IKEA


Petang tadi hujan agak lebat juga setelah hampir seminggu hujan tidak turun. Bahang kepanasan memang terasa sejak akhir akhir ini cuaca sangat terik buat kulit pun sangat kering. Malas untuk keluar rumah jika tidak perlu. Kita lebih suka keluar malam hari saja untuk membeli barang keperluan. Lari dari kesesakan serta kepanasan dan shopping waktu malam lebih tenang dan suasana santai .
Ok...selalu saja kita dengar orang bercerita mengenai karipap yang di jual berdekatan Ikea yang sangat sedap dan lain dari biasa dengan adanya telur rebus. Saya pun dok fikir juga macam manalah rasa nya bila ada telur rebus dalam inti karipap.
Ikea di Damansara memanglah tidak berbaloi untuk saya kesana semata mata untuk merasai kelainan karipap itu. Insyallah jika kita berjalan kesana dan kebetulan lalu di situ mesti kita akan cari juga bila...hihi entahlah.
Sekarang saya sangat teringin maka saya pon goggle ke sana sini mencari ...alhamdulilah rupanya ada orang juga yang sama dengan saya telah mencuba serta merasainya.

Karipap
Sumber : GadisBiasa
Dicuba: CitarasaKU

Bahan2 inti :
•kentang dipotong dadu kecik2,
•kari adabi,
•bawang merah @ bawang besar
•bawang putih
•ikan bilis
•telur rebus siap di potong2
•garam
•gula
•serbuk perasa

Bahan adunan tepung
•Tepung gandum
•minyak panas
•air suam
•sedikit garam
(ikut cara adunan ini akan menghasilkan karipap rangup.

Cara nya pulak ;
1.kita buat inti dulu  tumbukkkan bwg merah, bwg putih dan ikan bilis
2.tumiskan bahan yg ditumbuk sehingga agak kekuningan
3.masukkan kari yg dibancuh dgn air
4.masukkan kentang
5.tunggu kentang agak empuk masukkan garam, gula dan serbuk perasa

Untuk adunan pulak
1. masukkkan tepung ke dalam besen, masukkan sedikit garam
2. masukkan minyak yang dipanaskan ke dlm tepung td, panas smpai yg bole guna tuk mengggoreng k
3. kacau2 sehingga sebati...
4. then masukkan air suam, dan uli sampai dapat adunan yang best untuk di canai dan bentuk. 

rebus telur  potong telur rebus tu ikut suka 
Bahan2 semua siap, dah boleh proses membuat karipap .

Hasil nya saya sangat suka dengan resepi ini...walaupun yang versi original saya belum merasainya lagi. Resepi ini akan saya simpan sebab sedap.

Wednesday, March 21, 2012

Bingka roti berjagung

Hidangan petang waktu minum teh. Buat satu adunan tapi amatlah banyak masa mengadun. Alahai jika ku tahu buat setengah saja dah cukup. Hasilnya satu acuan empat persegi besar dan satu acuan loaf bersaiz comel.
Dalam gambar nie kita makan yang bersaiz comel saja.
Waktu ikut Hb pergi ke rumah lama membaiki lampu kita sempat bungkus kan lebihan bingka yang besar untuk di beri pada jiran lamaku. Malangnya waktu sampai di sana tak seorang jiran pun ada di rumah . Waktu itu pulak nak di jadikan cell phone tertinggal di rumah..jadi tak dapat call mereka ada di mana. Akhirnya ku bawa pulang saja dan simpan dalam petisejuk. Bukan rezeki mereka lah.



Resepi bingka nie di ambil dari rumah Rinn. Lama dah Rinn nie tak update fotopaged dia. Apapun kita sangat rindu dengan cerita masakan dia.


BINGKA ROTI BERJAGUNG
Sumber : Chef Azimah Mansor
Di sunting dari dapur : Rinchan
Di cuba oleh:CitarasaKu

Bahan-bahan:
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar......
200gm jagung krim dlm tin

Cara-cara:
1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.

Nota : Lebihan jagung dalam tin satu letakan di pemukaan adunan sebelum di bakar *satu tin 400gm


Tuesday, March 20, 2012

Bila jiran lama menjenguk.....



Vanilla cupcake lagi rasanya seminggu lalu dah buat biasalah saya buat jika ada masa lapang. dan kebetulan pulak pagi kelmarin ada kawan datang Gayah dengan Ida. Memang rezeki mereka sebab dah tersedia atas meja haaa budak budak suka laa.Saya pun jamu mereka dengan pizza sejukbeku keluarkan serta di panaskan untuk di makan. 
Alhamdulilah adalah juga daripada air bujang dengan biskut kering saja. Mereka adalah jiran dari kediaman lamaku dulu.Lama juga tidak berjumpa dengan mereka walaupun jarak tidaklah jauh. tapi kesibukan kerja harian membuatkan terbatas pengerakan.

  

Sunday, March 18, 2012

Tuna Pizza


Minum petang Vs makan malam yang membuatkan hati ku gembira sekali nah tahu....sebab hb dan anak kenyang dan tak minta hidangan nasi. Oleh itu kerja rumah untuk malam ini berakhir seawal jam 6.30 malam. Hihi gembira sungguh hatiku dapat lepak dan relax awal.
Lama lah juga kita tak makan pizza .


Gambar di atas pizza yang belum di bakar. Base pizza kali ini mengunakan sos putih saja ,tak letak sos tomato sebab nak kelainan macam kita lihat dalam blog minah saleh tempohari. Tapi terlupa nak ambil resepinya so kita buat cara agak agak saja sos putih .....di campur dengan sedikit mayonis pada base dan di taburi dengan kepingan ikan tuna. Bawang besar di potong secara gegelang dan tomato yang di hiris nipis di susun sebelum di taburi dengan cheese sebanyak yang kita suka .
Hasilnya sedap juga ada kelainan nya. Hari ini base pizza agak tebal dari biasa...terlebih doh...jika nipis rasanya lebih ranggup dan lebih sedap.

Tepung Bungkus

Memandangkan lebihan kelapa masih berbaki. Sayangkan jika tidak dimanafaatkan. Untuk itu saya cari beberapa kuih yang mengunakan kelapa lantas ternampak tepung bungkus nie. Lama juga tak beli tepung bungkus. Apapun saya jarang terlintas untuk membuat kuih begini sebab ahli rumah saya. kuih begini tiada sambutan dan jika saya makan pun ..dua bungkus sudah terasa kenyang maka tidak berbaloi untuk membuatnya melainkan beli saja. Hihi untuk hari ini saya pertama kali membuatnya.
Adunan yang saya buat nie cukup untuk 10 bungkusan saja jadi tidaklah membazir sangat jika tidak habis di makan oleh kami bertiga.


Tepung Bungkus
Sumber: Majalah Wanita, Ogos 2000


Bahan-Bahan:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan cair
½ biji kelapa muda parut
1 keping gula melaka Sedikit tepung pulut
Sedikit garam
10 keping daun pisang, potong persegi bujur

Cara: Sira kelapa muda dengan gula melaka hingga kering untuk dijadikan inti. Bulatkan sebesar ibu jari. Golekkan di atas tepung pulut.

Bancuh tepung beras dengan santan cair atas api sederhana dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak dan jangan biar berketul.

Ambil daun pisang dan bubuh dua sudu tepung separuh masak tadi. Atur tiga biji inti dan tutup semula dengan dua sudu tepung separuh masak.

Tutup dengan daun pisang dan lipat kedua-dua hujungnya. Kukus hingga masak
.


Suasana waktu pagi di depan gate rumah...ketika anak kita ke sekolah. Bulan pun masih kelihatan di waktu ini. Suasana pagi ahad yang terang menandakan cuaca panas terik hari ini.






Saturday, March 17, 2012

Mee goreng udang


Mee goreng udang untuk pagi sabtu. Hari terakhir kalender cuti sekolah di negeri kedah. Esuk anak dah mula kesekolah tapi kita memang jenis bangun awal dan selepas anak dan hb keluar jarang kita sambung tidor kecuali jika tidak sihat. Seawal pagi jika tiada perancangan saya akan mencabut rumput dan lalang di halaman serta membaik pulih tanaman seni saya. Rumput cepat tumbuh bila waktu hujan selang beberapa hari muncul semula.

Apapun sarapan kita pagi tadi resepi nya biasa biasa saja...cuma kita tambahkan air udang yang telah di rebus serta kurang pedas di waktu pagi.
 Hhaha layan pokok Seni kita nie......akibat malas habis tumbuh lalang dan kering pulak tu...sekarang tak lagi saya sudah buang dan tanam dengan pokok lain.


Menu semalam


Hidangan tengahari semalam. Sebenarnya kita jemu juga bila makan nasi begini selang dua hari tapi atas request anak maka kita turutkan saja. Untuk tidak menjemukan kita masak kurma telur supaya nampak lain sikit. Nasi Mandhi atau nasi arab di makan bersama dengan ayam grill berempah dan sambal cicah yang sedap .
Yang lalu kita masak nasi dengan daging goreng pedas tanpa sos cicah. Rasanya sos cicah memberikan kelainan pada rasa tambahan pada nasi ini. Satu kombinasi yang lebih enak. Haha macam pengulas masakan pulak.
Resepi untuk nasi sama saja seperti nasi Arab yang saya buat dua hari lepas. Cuma yang lain sikit tu pada Ayam yang telah di perap dengan rempah nasi arab,sedikit kunyit,serbuk lada hitam,serbuk cili kasar dan perahan air lemon. Panggang ayam lebih kurang 40 minit bagi keluarkan airnya 
Air ayam di simpan untuk masak nasi, kemudian ayam di panggang lagi sehingga agak garing selama 10 minit terakhir 

 
Kurma Telur
sumber: olahan sendiri

BAHAN
6 biji telur rebus  
2 s/b rempah kurma
5 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk
1 inci halia ]
2 mangkuk santan
3 biji cili hijau
1 tbs tomato puree
2 labu bawang besar [belah 4]
minyak
garam

 
1. Bancuhkan rempah kurma dengan bahan tumbuk. Panaskan minyak.
2. Gorengkan sebentar telur rebus di dalam minyak panas dan keluarkan.
3. Tumiskan bancuhan rempah biar  sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan tomato puree  biar sebati .masukan santan biarkan mendideh.
4. Masukkan telur rebus.
5. Bila mendideh masukkan garam secukup rasa,bawang yan di belah 4 dan cili hijau. Saya masukan daun kari untuk aromanya . Biar pekat …siap

Sos cicah
1 biji tomato
1 pokok daun ketumbar
5 biji cili merah
5 biji cili melaka 
1 sudu sos cili
perahan air setengah lemon
garam dan gula secukup rasa.
Kesemua bahan di atas di kisar kasar *guna pulse mode*