Thursday, November 1, 2012

nasi komok Aka beriani siam


Hidangan tengahari. Agak mudah di sediakan sebab tidak banyak lauk. Hanya masak nasi buat sos dan goreng ayam. Proses mengambil masa lebih kurang 1.30 jam dah siap untuk di nikmati.
Tapi saya tambahkan sup sosej ayamas blackpepper sebab anak saya ....jika makan nasi tidak berkuah gini pasti akan bertanya kenapa tidak ada kuah...hehe nak timba kuah =======.

Tidak rugi mencuba ,pada mulanya saya tidak pernah makan nasi begini dengan namanya yang agak pelik sikit . Tapi saya kan jenis orang yang suka mencuba resepi ..hehe jika sedap boleh buat lagi. Tapi setelah menikmati nasi ini saya memang berpuas hati sebab ...sedap dan senang nak memasaknya. 
Terima kasih pada Ayu dan juga Azian atas resepi ini.




Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam
Sources;-From Azian @Aziancollection,
Sources;-From Ayu@curlybabesatisfaction

For the Spice Mix-(REMPAH KOMOK)
2 tsp curry powder (  meat curry powder)
1 tsp ground turmeric(serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander-(serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin-(serbuk jintan putih)
1/2 tsp fennel-(serbuk jintan manis)-
1/2 tsp cinnamon powder-(serbuk kayu manis)-(saya skip ini)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar- (gula) 

CARA MEMASAK:-
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit( tambah sedikit cili kisar, halia kisar, bawang kisar, bawang putih kisar ). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup  dan biarkan ia masak.

BAHAN SOS CILI
1 Cawan air kuah nasi komok* - 
segenggam cili padi*- 
4 ulas bawang merah-
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam ,cuka
(secukup rasa)
(Blender semua*)

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Kisar semua bahan bertanda *.


1 comment:

HomeKreation said...

Aslmkm Noor cayang. Walaaa... istimewa nya menu... kalau dah rajin tu mmg ler senang, yg susah nya org cam Along ni, nak bw pun tak cukup masa.... mmmmuah2, salam rindu.